Vergi Usulü
Bizim Temel uluslararası ekonomi toplantısına katılır. Konuşmacılardan biri Amerikalı, biri Avrupalı, biri de Temel’dir. Devletin topladığı vergi dağılımını tartışırlar. Ortaya bir fikir atılır. Halktan toplanan vergiler nasıl dağılım yapılacak? Amerikan vatandaşı söz alır:
– Bizim Amerika’da önce yere bir çizgi çizeriz ve sonra topladığımız vergileri havaya atarız. Çizginin soluna düşen paraları halka hizmet olarak geri veririz, sağ tarafta kalan devlete kalır, yatırım yaparız.
Derken Avrupalı söz alır ve:
– Bizim Avrupa’da başka ama ona benzer bir uygulama yaparız. Önce yere bir daire çizeriz. Halktan toplanan vergileri havaya atarız. Dairenin dışında kalan halka hizmet olarak geri döner, dairenin içine düşenleri devlet harcamalarına kullanırız.
Sıra bizim Temel’e gelir ve başlar anlatmaya:
– Ula uşaklar ne güzel anlattunuz. Keşke bizda sizun çirkefluklerunuzi değil da habu çalışkanluğunuzi alsak. İnanun bizum öyle bir uygulamamız yok. Bizde daha kısa oluyi. Bi kere öyle yere çizgi çizmezuk. Bizde hükümet halktan toplar vergileri. Atar havaya. Yere düşenleri kendilerine harcama yaparlar. Havaya kalanlar halka hizmet olarak geri döner.