Gebelikte Annenin Vücûdunda Meydana Gelen Değişiklikler
Memelerde Değişimler
Hamileliğin ilk başlarında vücudunuzda meydana gelen en hızlı değişimlerden biri memelerinizde olur. Hamileliğin ilk dört haftası içinde bile hemen gözlemlenebilen bu değişimleri kolayca fark edebilirsiniz. Memeleriniz belirgin bir şekilde büyür ve sertleşir. Dolgunluk ve hassasiyet oldukça sık rastlanan durumlardır. Hatta öyle ki, meme ebatlarının haftadan haftaya değişmesi nedeniyle yeni iç çamaşırları almak durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca meme uçları ve onları çevreleyen areola dediğimiz kahverengi alanın rengi koyulaşmaya başlar.
Memelerinizdeki değişikliklerin nedeni, vücudunuzun hamilelikte çok fazla östrojen ve progesteron salgılıyor olmasıdır. Bu hormonlar, memelerinizin içindeki salgı bezlerinin büyümesine ve dallanıp budaklanmasına neden olur. Bu sayede memeleriniz, bebeğiniz doğduktan sonra onu emzirmeniz için gerekli olan sütü üretmeye ve emzirme sürecine hazırlanır. Ayrıca, memelerinize gelen kan miktarında da gözle görünür bir artış olur. Memelerinize baktığınız zaman irile-şen ve belirginleşen damarları kolaylıkla fark edebilirsiniz. Gördüğünüz gibi, bakımınıza muhtaç bir bebeğe hazırlanmanızın ilk aşamalarını şimdiden yaşamaya başladınız.
Mide Bulantıları
Mide bulantıları, hamilelikte genellikle birçok kadının şikayetçi olduğu bir durumdur. Bulantı ve kusmalar 5-6. haftalarda ortaya çıkar ve çoğunlukla 11-12. haftaların sonlarında etkisini yitirmeye başlar. İki ve daha fazla sayıda bebek bekleyen kadınlarda bulantı süresi uzun olabilir. Bunun nedeni plasentanın daha fazla Beta hCG hormonu üretiyor olmasıdır.