Dışarıdan Sıradan Bir Huzurevi Gibi Görünüyor – İçini Görünce Gözlerinize İnanamayacaksınız
Alzheimer veya demans hastalarına sizce nasıl bakılmalı? Uzun zamandır uzmanların üzerinde düşündükleri bir konu bu. Yaşlanırken hafızaları eskisi gibi olmamasına ve birçok şeyi hatırlamamalarına rağmen, bu hastalıklara sahip kişiler de tıpkı geri kalan insanlar gibi mutlu bir hayat sürdürebilmeli.Konu hakkında en çok düşünenlerden biri de bir huzurevinde müdürlük yapan Jean Makesh. Makesh’in geliştirdiği sıradışı çözüm sayesinde Alzheimer ve demans hastaları hafızalarını geri kazanmakta önemli adımlar atıyorlar.
ABD’nin Ohio eyaletindeki huzurevi, Alzheimer ve demans hastaları için özel tasarlanmış dünyadaki üç huzurevinden biri olma özelliğini taşıyor.
Her oda golf sahası yakınındaki ıssız bir köyü andırıyor. İç tasarımlar 1940’lardan izler taşıyor. 1940’lı yılların mimarisinin işlendiği huzurevinin içi eşsiz bir görünüme sahip.Yaşlılara huzur vermesi için huzurevinin tavanına fiber optik ışıklandırma yardımıyla yapay ve bolca yıldızın yer aldığı bir gökyüzü resmedilmiş.
Zemin yapay çimlerle yeşillendirilmiş ve hoparlör yardımıyla kuş sesleri huzurevi sakinlerini terapötik anlamda rahatlatıyor.News-Herald’a konuşan huzurevinin CEO’su Jean Makesh, “Duvar rengi, tasarımlar, kuş sesleri ve hatta yapay gökyüzünün tedavi bağlamında çok büyük bir faydası var” diyor. Rehabilite uzmanı Makesh, Alzheimer ve demans hastalarına çok iyi gelen bu huzurevi fikrini ilk öne süren kişi oldu.
Makesh’in fikri hayata geçirmesindeki en ikna edici neden bu tür özelliklere sahip bir huzurevinin anksiyete, kızgınlık, depresyon gibi yaşlılarda sıkça görülen rahatsızlıkları tedavi ettiğini bilmesiydi. Ancak tasarladığı huzurevi benzer huzurevlerini bile sıradanlaştıracak kadar güzel.
Makesh, huzurevi sakinlerinin gençlik yıllarını hatırlamasına yardımcı olacak nesnelerle donattı huzurevini. Ayrıca, temel becerilerini kaybetmemeleri ve beyinlerini aktif halde tutmaları için, yaşlılara özel kurslar yer alıyor huzurevinde.
Makesh, “Onları hatıralarına geri götürüyorum. Bir anlamda zaman makinesi yarattığımı düşünüyorum. Böylelikle etraflarındaki her anıyı yeniden kucaklıyorlar” dedi.
Proje şu ana kadar çok olumlu bir izlenim sergiledi ve bütün dünya tarafından konuşuluyor. Makesh, Alzheimer ve demans hastalarının hayatlarının son dilimini çok iyi geçirmeleri için fikrinin gelişip büyümesini umuyor.
Yaşlılara saygı duyulmalı ve anlayışlı davranılmalı. Huzurevinde yaşamaları hayatlarının bittiği anlamına gelmiyor. Huzurevi projesini arkadaşlarınızla paylaşarak herkesin projeden haberdar olmalarını sağlayın.