Kadınlar Sitesi

Eller Neden Buruşur ve Tüyler Neden Diken Diken Olur!

Eller Neden Buruşur ve Tüyler Neden Diken Diken Olur!

Çok alakasız durumlarda bile tüylerimizin diken diken olduğu zamanlar olmuştur. Peki bunun sebebi ne?Bazen sebepsiz yere bir ürperti gelir, gördüğünüzü sandığınız kişinin aslında orada olmadığını fark edersiniz, sonra bir bakmışsınız ki tüyleriniz diken diken olmuş. Yaşananlar tamamen birbirlerinden farklı olaylar, fakat reaksiyon aynı. Peki nedir bunun sebebi?

blank

Bu tepkime, bize taa atalarımızdan kalan bir miras.

Üşüdüğümüzde, tüylerimizin altındaki minik dokular harekete geçiyor. Hayvanlarda bu hareket, bir nevi ısı yalıtımı sağlıyor fakat bizim için pek işlevi yok.

blank

Örneğin kedilerin korktukları zaman tüylerinin diken diken olduğunu düşünün. Kedilerin bu tepkisi, bir tehlike anında kendilerini karşı tarafa daha büyük göstermek adına yapılmış bir savunma mekanizması, daha doğrusu karşı tarafı korkutma içgüdüsü. Bu eskiden çok daha sık yaşanıyordu, şimdi aynı durum pek geçerli değil vahşi doğa yaşam alanlarını ayrı tutalım.

blank

Daha bilimsel bir açıklama yapacak olursak, buna sebep olan durum adrenalin. Adrenalin, insan vücudunda birçok farklı şekilde reaksiyon oluşturabiliyor. Korku, heyecan, stres gibi yaşadığımız duygusal anlarda tüylerimizin diken diken olması da adrenalinle bu durumun ilişkisini özetler nitelikte.

blank

ELLER SUDA NEDEN BURUŞUR

Araştırmacılar, suda uzun süre kaldığında parmakların buruşma nedeninin derinin süngerimsi özelliğinden değil, ıslak nesneleri daha iyi kavrayabilmek için olduğunu belirledi. İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden bilim insanlarının araştırması, buruşmuş parmakların ıslak durumlarda daha iyi kavrama sağladığını gösterdi.

blank

Araştırma ekibinin başındaki Profesör Tom Smulders, söz konusu durumun, ‘araçların daha iyi yol tutmasını sağlayan lastiklerdeki tırtıklara benzediğini’ vurguladı.

Profesör Smulders ayrıca, sinir sisteminin, bir süre ıslak kaldığını anlamasından sonra parmak uçlarındaki kan damarlarını daha ince hale getirdiğini, parmakların hacminin azaldığını ancak aynı boyutta kaldığı için derinin büzüldüğünü belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ