Bu Resimde Kaç Renk Görebiliyorsunuz? Gözünüzün Renk Ayırma Gücünü Ölçen Test
Her bir insanın renkleri ve renk tonlarını ayırt etme konusunda farklılıklar gösterdiği artık bilinen bir gerçek. Gözün retina tabakasındaki ışığa duyarlı “cone cell” yani “koni” adı verilen hücreler her insanda miktar olarak farklılıklar göstermekte. Bu hücreler fotoreseptör olarak görev görür ve kaç renk ayırt ettiğinizi sahip olduğunuz hücre sayısı belirler.
eye
Aşağıda Profesör Diana Derva tarafından hazırlanmış olan, farklı tonlarda yayılan renk tablosundan yola çıkarak gözünüzün renkleri ayırt etme başarısını ölçebilirsiniz. Basitçe, aşağıdaki tabloyu soldan sağa doğru inceleyin ve fark ettiğiniz her renk tonunu sayın ve çıkan sayıyı aklınızda tutun;
Peki, kaç farklı renk gördünüz?
20’den az renk gördüyseniz; Dünya’yı sarı, mavi ya da bunların karışımı yeşil tonlarında gören ve dikromat adı verilen sınıftasınız. Ancak bunu kötü bir durum olarak endişelenmenize gerek yok. Renkleri ayırt etme konusunda pek iyi olmamanız, görüş keskinliği konusunda da iyi olmayacağınız anlamına gelmiyor. Örneğin köpeklerde iki rengi karşımı olan dikromat görüş biçimine sahiptir. Siyah ve koyu mavi kıyafetleri daha çok sevmeniz gayet olası. Ayrıca dünya nüfusunun yüzde 5’i dikromatlardan oluşmaktadır.
20 ile 33 arasında renk gördüyseniz; Dünya’yı sarı, mavi, kırmızı veya bunların karışımı karışımı olarak gören ve trikromat adı verilen gruptasınız. Gözü 3 koniden oluşan kişiler bu grupta kendinize yer buluyor. Bu gruptakiler koyu mavi, yeşil, mor ve kırmızı renkleri ayırt etme konusunda iyidirler. Sevdikleri renk tercihleride bu yönde olabilir. Dünya nüfusunun yüzde 80’i trikromat görüşe sahiptir.
34 ile 40 arasında renk gördüyseniz; Eğer bu gruptaysanız normal insanların aksine rengi 4 farklı kaynaktan algılayabilen bir göz yapısına sahipsiniz. Tetrakromat adı verilen bu gruptaysanız tıpkı arılar gibi gözünüzde 4 koni bulunmakta ve ışık spektrumda diğer insanların ayırt edemediği birçok rengi görebiliyorsunuz demektir. Bilim insanları tetrakromasinin son bin yılda gelişen bir mutasyon olduğunu düşünmekteler.
Çünkü normal şartlarda insanoğlu sadece mavi, yeşik ve kırmızı renginin tonlarından oluşan bir renk spektrumunu algılayabilirken bu gruptakiler yaygın teoriye ters düşerek çok fazla renk tonunun ayırt edebiliyorlar. Bu oranın yüzde 25 olduğu sanılsa da, aslında dünya nüfusunun sadece yüzde 12’si tetrakromat görüşe sahiptir.