YAĞ BEZELERİ BAKIN NEDEN OLUŞUYORMUŞ.. ÖĞRENİNCE ŞOK OLACAKSINIZ
Yağ bezeleri vücutta herhangi bir probleme yol açmayan, iyi huylu kistlerdir. Tıp dilinde yağ bezesi ‘lipom‘ adını alır. Çoğu yağ bezesi küçük boydadır ve müdahale edilmemesi tercih edilir. Ancak yağ bezesi göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşturuyorsa, büyümesi ya da sinirlere baskı yaparak ağrı yapması söz konusu ise ya da çok büyükse lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen basit bir operasyonla alınabilir.
Yağ bezesi şikayetiyle ilgili olarak genel cerrahi veya cildiye doktorlarına danışabilirsiniz. Lipomlar herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ama çoğunlukla yetişkinlikte ve orta yaştaki kişilerden şikayet geldiği bilinmektedir. Yağ bezeleri kadınları ve erkekleri eşit oranda etkiler. Öte yandan kadınlarda daha çok tek yağ bezesi oluşurken erkeklerde çoklu kist şikayeti daha sık görülür. Oldukça yaygın bir şikayettir ve her 100 kişiden birinde yağ bezesine rastlanır.
Yağ Bezesi Nedir? Yağ bezesi cilt altında biriken yağ hücrelerinin oluşturduğu, yumuşak bir kistdir. Genellikle deri ile alttaki kas arasına yerleşir. Vücutta yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir yerde oluşabilir.
Yağ bezeleri genellikle yumuşaktır ve üzerine bastırıldığında deri altında hafifçe hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Bu yumuşak kistler genellikle deri altındaki yumuşak yağ dokusunda oluşur. Bu tip lipomlar deri altında sert olmayan bir yumru şeklinde hemen göze çarparlar. Bir yağ bezesi bezelye tanesi kadar ya da birkaç santimetre çapında olabilir. Omuzlar, göğüs bölgesi ve sırt en çok yağ bezesine rastlanan yerlerdir ancak vücudun yağ dokusu bulunan diğer tüm kısımlarında da yağ bezesi oluşabilir. Dışarıdan görülmeyecek şekilde vücudun iç kısımlarında da yağ bezesi oluşabilir ama normal şartlarda böyle bir kisti fark etmeniz mümkün olmayacaktır. İç bölgelerdeki bir yağ bezesi ancak sinirlere baskı yaptığında ya da vücutta organların işleyişini de etkileyen bir tıkanıklığa neden olduğunda ortaya çıkan belirtiler, şikayetler incelenirken fark edilecektir.
Yağ Bezesinin Nedenleri Vücutta yağ bezesi oluşmasına hangi faktölerin yol açtığı bilinmemektedir. Yaygın inanışın aksine beslenme şekli ya da fazla kilolar yağ bezesi nedeni değildir. Pek çok hastanın ailesindeki başka bir bireyde ya da bireylerde de yağ bezesi hikayesi olması nedeniyle, bu şikayetin kalıtsal olabileceği ve hatalı bir genin yağ bezelerine yol açtığı düşünülür. Gen faktörü dışında Dercum hastalığı, Cowden sendromu ve Gardner sendromu rahatsızlıklarında vücutta yağ bezesi görülme olasılığı yükselir. Bazı doktorlar yağ bezelerinin daha çok, hareketsiz kişilerde görüldüğü konusunda hemfikir oldukları da bilinmektedir.
Yağ Bezesi Kansere Dönüşür mü? Yağ bezesi makalemizin hemen başında da söylediğimiz gibi iyi huylu bir tümördür ve kanser ya da diğer bir sağlık tehdidi oluşturmaz. Yağ bezeleri kansere çevirmez, kaslara veya çevre dokulara yayılmaz. Ancak vücudunuzda yağ bezesi benzeri bir kist fark etmişseniz, bunun zararsız bir yağ bezesi olduğu doktor tarafından teşhis edilmelidir. Daha sonrasında eğer yağ bezesinde büyüme ya da başka yağ bezelerinin de ortaya çıkması gibi değişiklikler fark ederseniz mutlaka tekrar doktora başvurmanız gerekir. Yağ Bezesi Neden Ağrı Yapar? Yağ bezeleri nadiren ağrı yapar. Ağrı yaptıklarında ise bunun nedeni yağ bezesinin bulunduğu yer itibariyle sinirlere baskı yapıyor olması olabilir.
Yağ Bezesi Neden Büyür? Yağ bezelerinin bazıları epey bir zaman aynı boyda kalırken bazıları çok yavaş da olsa zamanla büyür. Bir yağ bezesi büyüyecek mi aynı şekilde mi kalacak önceden kestirmek mümkün olmaz. Bazı durumlarda yağ bezeleri hızlı kilo alımına bağlı olarak da büyüyebilir. Eğer bir yağ bezesinde hızlı bir büyüme fark edilirse hemen bir doktora başvurulması tavsiye edilir.
Yağ Bezesi Neden Olur? 86 EmailShare SUMOME Yağ bezeleri vücutta herhangi bir probleme yol açmayan, iyi huylu kistlerdir. Tıp dilinde yağ bezesi ‘lipom‘ adını alır. Çoğu yağ bezesi küçük boydadır ve müdahale edilmemesi tercih edilir. Ancak yağ bezesi göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşturuyorsa, büyümesi ya da sinirlere baskı yaparak ağrı yapması söz konusu ise ya da çok büyükse lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen basit bir operasyonla alınabilir. Yağ bezesi şikayetiyle ilgili olarak genel cerrahi veya cildiye doktorlarına danışabilirsiniz. Lipomlar herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ama çoğunlukla yetişkinlikte ve orta yaştaki kişilerden şikayet geldiği bilinmektedir. Yağ bezeleri kadınları ve erkekleri eşit oranda etkiler. Öte yandan kadınlarda daha çok tek yağ bezesi oluşurken erkeklerde çoklu kist şikayeti daha sık görülür. Oldukça yaygın bir şikayettir ve her 100 kişiden birinde yağ bezesine rastlanır. Yağ Bezesi Nedir? Yağ bezesi cilt altında biriken yağ hücrelerinin oluşturduğu, yumuşak bir kistdir. Genellikle deri ile alttaki kas arasına yerleşir. Vücutta yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir yerde oluşabilir.
Yağ bezeleri genellikle yumuşaktır ve üzerine bastırıldığında deri altında hafifçe hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Bu yumuşak kistler genellikle deri altındaki yumuşak yağ dokusunda oluşur. Bu tip lipomlar deri altında sert olmayan bir yumru şeklinde hemen göze çarparlar. Bir yağ bezesi bezelye tanesi kadar ya da birkaç santimetre çapında olabilir. Omuzlar, göğüs bölgesi ve sırt en çok yağ bezesine rastlanan yerlerdir ancak vücudun yağ dokusu bulunan diğer tüm kısımlarında da yağ bezesi oluşabilir. Dışarıdan görülmeyecek şekilde vücudun iç kısımlarında da yağ bezesi oluşabilir ama normal şartlarda böyle bir kisti fark etmeniz mümkün olmayacaktır.
İç bölgelerdeki bir yağ bezesi ancak sinirlere baskı yaptığında ya da vücutta organların işleyişini de etkileyen bir tıkanıklığa neden olduğunda ortaya çıkan belirtiler, şikayetler incelenirken fark edilecektir. Yağ Bezesinin Nedenleri Vücutta yağ bezesi oluşmasına hangi faktölerin yol açtığı bilinmemektedir. Yaygın inanışın aksine beslenme şekli ya da fazla kilolar yağ bezesi nedeni değildir. Pek çok hastanın ailesindeki başka bir bireyde ya da bireylerde de yağ bezesi hikayesi olması nedeniyle, bu şikayetin kalıtsal olabileceği ve hatalı bir genin yağ bezelerine yol açtığı düşünülür. Gen faktörü dışında Dercum hastalığı, Cowden sendromu ve Gardner sendromu rahatsızlıklarında vücutta yağ bezesi görülme olasılığı yükselir. Bazı doktorlar yağ bezelerinin daha çok,
hareketsiz kişilerde görüldüğü konusunda hemfikir oldukları da bilinmektedir. Yağ Bezesi Kansere Dönüşür mü? Yağ bezesi makalemizin hemen başında da söylediğimiz gibi iyi huylu bir tümördür ve kanser ya da diğer bir sağlık tehdidi oluşturmaz. Yağ bezeleri kansere çevirmez, kaslara veya çevre dokulara yayılmaz. Ancak vücudunuzda yağ bezesi benzeri bir kist fark etmişseniz, bunun zararsız bir yağ bezesi olduğu doktor tarafından teşhis edilmelidir. Daha sonrasında eğer yağ bezesinde büyüme ya da başka yağ bezelerinin de ortaya çıkması gibi değişiklikler fark ederseniz mutlaka tekrar doktora başvurmanız gerekir. Yağ Bezesi Neden Ağrı Yapar? Yağ bezeleri nadiren ağrı yapar. Ağrı yaptıklarında ise bunun nedeni yağ bezesinin bulunduğu yer itibariyle sinirlere baskı yapıyor olması olabilir. Yağ Bezesi Neden Büyür? Yağ bezelerinin bazıları epey bir zaman aynı boyda kalırken bazıları çok yavaş da olsa zamanla büyür. Bir yağ bezesi büyüyecek mi aynı şekilde mi kalacak önceden kestirmek mümkün olmaz.
Bazı durumlarda yağ bezeleri hızlı kilo alımına bağlı olarak da büyüyebilir. Eğer bir yağ bezesinde hızlı bir büyüme fark edilirse hemen bir doktora başvurulması tavsiye edilir. Yağ Bezesi Nasıl Alınır? Vücutta oluşan başka türlü şişliklerde buz kompresi vb ev reçeteleri işe yarayabilir ancak lipomlar yağ temelli olduğu için bu tip kompresler ya da evde uygulanacak diğer tedaviler yağ bezesini yok etmek konusunda işe yaramayacaktır. Yağ bezesi zararsız olduğu için genellikle bir tedaviye de ihtiyaç yoktur ve her zaman alınması da gerekmez.Ancak bazı durumlarda doktorunuz kistin zararsız ve iyi huylu olduğundan emin olmak için yağ bezesinden parça almak ve test yapmak isteyebilir. Bunun dışında yağ bezesi büyüyorsa ya da örneğin bağırsakta tıkanıklığa neden olan bir yerde oluşmuşsa ve sağlık sorununa yol açıyorsa, yine alınması gerekebilir. Kimi zaman da lipom, estetik olarak hoş olmayan bir görüntüye yol açıyor olabilir ve bu durumda da yine basit bir operasyonla alınır. Yağ bezesi alınması için genellikle lokal anestezi yeterlidir ve operasyon sonrası da rahatsız edici bir iz kalmaz. Operasyon dışında liposakşın ve iğne tedavileri de yağ bezesinin durumuna göre uygulanabilir. Göz Çevresindeki Yağ Bezeleri Halk arasında her ne kadar yağ bezesi olarak adlandırılsa da, göz çevresindeki leke veya kabartılar lipom değil de, kandaki kolesterol yüksekliğinden kaynaklı kolesterol plakları (ksantelazma), milium, siringoma gibi farklı tipte yağ bezeleridir. Göz çevresindeki yağ bezeleri için çeşitli lazer, elektrocerrahi, peeling, operasyon ya da kryoterapi gibi tedavi çeşitleri doktorun yönlendirmesine göre yapılabilir.