Özgecan Aslan Cinayetinin Üzerinden 1 Yıl Geçti
Özgecan Aslan Cinayetinin Üzerinden 1 Yıl Geçti
Özgecan Aslan (22 Ekim 1995 – 11 Şubat 2015) Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015’te tecavüz girişimine direndiği için bir minibüste öldürülen üniversite öğrencisi. Aslan’ın yanmış bedeni 13 Şubat 2015 günü suçu beraberindeki iki kişiyle işlediğini itiraf eden kişinin jandarma ekiplerini olay yerine götürmesi ile bulundu.
Özgecan Aslan cinayetinin ortaya çıkması Türkiye çapında olayın ortaya çıktığı gün ve takip eden günlerde öfkeye ve gösterilere yol açtı. Binlerce kadın, kadınların tecavüzüne, şiddet görmesine ve öldürülmesine hükumetten yeterli tepkinin gelmemesiyle bu durumun normalleşmesi gerekçesiyle sokaklara döküldü. Gösterilerde kadına karşı şiddetle ilgili daha güçlü tedbirlerin alınması istendi. Olay sosyal medyada da büyük ilgi gördü ve ülke çapında pek çok gösterinin düzenlendiği 16 Şubat günü “Kara Pazartesi” olarak anıldı ve kadınların yaşadıkları taciz olaylarına sessiz kalmayarak anlatmaları istendi.
Anısına
Silifke’deki Göksu Parkı’nın adı cinayetin ardından Özgecan Aslan Parkı olarak değiştirildi.
Türkiye Jokey Kulübü tarafından Mersin’de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan anısına 8 Mart 2015 tarihinde Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla koşu düzenlendi. Yarışı jokey Uğur Polat’ın bindiği ‘Sonkalelim’ adlı at kazandı.
2015 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilecek olan Uluslararası İyilik Ödülünün Özgecan Aslan’ın babası Mehmet Aslan’a verileceği açıklandı.
2014-15 sezonunda Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu elde eden Eczacıbaşı voleybol takımı başkanı Faruk Eczacıbaşı kupa sonrasında yaptığı açıklamada “Bu şampiyonluğu başta Özgecan kızımız olmak üzere tüm şiddet gören kadınlarımıza adıyoruz. Türk kadınının maruz kaldığı şiddet ve cinayetlerle değil başarılarıyla anılmasını istiyoruz.” dedi.
1 Mayıs 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özgecan’ın ailesini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti.
7 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul Çekmeköy’de Özgecan’ın isminin verildiği bir park Fenerbahçe futbol takımı sporcu ve teknik heyetininde katıldığı bir törenle açıldı.
ve ardından..
Özgecan Aslan cinayeti hani milat olacaktı?
Özgecan Aslan cinayetinin üzerinden bir yıl geçti. Türkiye’de tablo değişmedi.
Türkiye’yi sarsan Üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan cinayetinin üzerinden bir yıl geçti. Failler dolmuş şoförü Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ile arkadaşı Fatih Gökçe, Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Davadan çıkan karar umut verici olsada, Umut Vakfı’nın kadın cinayetleri ile ilgili açıkladığı rapor ise ürkütücü.
Özgecan Aslan cinayetinin kadına yönelik erkek şiddeti ve cinayetler için ‘milat‘ olacağı iddia edilmesine karşın, 2015 yılının ilk 10 ayında 346 kadının cinayete kurban gitti.
Umut Vakfı’nın açıklamasına göre 268’i tabanca, tüfek, bıçak gibi çeşitli silahlarla olmak üzere 345 vakada toplam 346 kadın öldürüldü, bir kısmı ağır olmak üzere 73 kadın yaralandı.
Toplam 46 eş, eski eş veya sevgili de karısını veya sevgilisini öldürdükten sonra aynı silahla intihar etti, intihar girişiminde bulunan bir koca yaralandı. Bir kısmı ağır yaralanan kadınların daha sonra ölüp ölmediği bilinmiyor.
En fazla cinayet İstanbul’da
Silahla işlenen kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı illerin başında 29 kadının öldürüldüğü, dördünün de yaralandığı 28 kadın cinayetiyle İstanbul geliyor. İstanbul’u, 14 kişinin öldürüldüğü, sekiz kişinin yaralandığı 18 kadın cinayetiyle İzmir takip ediyor.
15 kişinin öldürüldüğü, bir kişinin yaralandığı Ankara, 12 kadın cinayetiyle üçüncü sırada. Sekiz kadının öldürüldüğü, altı kadının yaralandığı Adana, yine 12 kadın cinayetiyle üçüncülüğü paylaşıyor.
Dokuz kadının öldürüldüğü, üç kişinin yaralandığı Kocaeli ise 11 kadın cinayetiyle dördüncü sırada. Bütün toplumun tepkisini çeken Özgecan Aslan cinayetinin yaşandığı Mersin, 10 cinayetle altıncı sırada.
Mersin’i dokuz kadın cinayetiyle Gaziantep, sekiz kadın cinayetiyle Diyarbakır takip ediyor.
2014’te 306 kadın öldürülmüştü
Umut Vakfı, 2014 yılındaki ilgili vakalarda 306 kadın ve onları korumaya çalışan yakınlarıyla birlikte 314 kişinin öldürüldüğünü hatırlattı. Kadın cinayetleriyle ilgili emniyet kaynaklı veri çalışmasında ise 2015 yılında herhangi bir sebeple öldürülen 369 kadın olduğu belirtildi. Aile içi şiddet sonucu öldürülen kadınların (yani kadın cinayetlerinin) toplamda 267 olduğu iddia edildi.
bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Aralık’ta 19 kadın öldürdü; 27 kadına şiddet uyguladı; 11 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 12 kadın ve kız çocuğunu seks işçiliği yapmaya zorladı; 13 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.
2015’te erkekler en az 278 kadın öldürdü, 133 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 202 kadını fuhşa zorladı, 370 kadını yaraladı, 208 kadını taciz etti.